VLADA USVOJILA UREDBU O SUBVENCIONISANJU OSIGURANJA


| 23.04.12 | S. Gluščević

Ratari podneli 58.000 zahteva za avans

Počela isplata avansa za prolećnu setvu u ukupnom iznosu od tri milijarde dinara, rečeno je „Dnevniku“ u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.

Poljoprivrednici su od 17. aprila podneli 58.000 zahteva za taj vid podsticaja, a reč je o iznosu od gotovo milijardu dinara. Na osnovu uredbi o podsticanju proizvodnje duvana u listu, žitarica i krompira i industrijskog bilja, poljoprivrednici imaju pravo na avans za duvan u listu i za industrijsko bilje, odnosno soju, suncokret, uljanu repicu i šećernu repu od 4.000 dinara po hektaru. Avans za žitarice iznosi 1.500 dinara, odnosno za krompir pre isporuke 2.000 dinara po hektaru.

„Avans za prolećnu setvu bio je preko potrebna mera zbog toga što je 90 odsto poljoprivrednika u lošoj finansijskoj situaciji“ izjavio je za naš list predsednik opštine Nova Crnja i poljoprivrednik Pera Milankov, napominjući da će na taj način poljoprivrednicima s manjim imanjima biti omogućeno da novac za obavljanje setvenih radova dobiju na vreme. Komentarišući uredbe koje se odnose na premiranje poljoprivredne proizvodnje po kilogramu isporučene robe, Milankov je ukazao na to da se one mogu posmatrati iz dva ugla:

„Radim 200 hektara i, gledajući moj interes i interes onih koji rade kao ja i više od mene, bićemo uskraćeni za deo para. S druge strane, ne može se reći da ta mera nije pravična, bez obzira na to što će neki dobiti manje novca nego do sada“ – kazao je Milankov, i naglasio da novi model državnih subvencija omogućava da podsticaje dobije tri puta veći broj gazdinstava nego što je to bio slučaj do sada.

Kako je precizirao, ljudi kojima su pare potrebne, odnosno oni s manjim posedima, su oni koji će ovog puta dobiti novac, i to na vreme.

I poljoprivredni proizvođač iz Bečeja Vasa Džigurski pozdravio je početak isplate avansa za prolećnu setvu, uz napomenu da se on kao proizvođač stoke i korisnik subvencija za tu vrstu proizvodnje uverio u značaj podsticaja koji država daje zemljoradnicima. „Posebno je dobro što će te subvencije dobiti veliki broj proizvođača, oko 240.000“ – kazao je Džigurski, dodajući da je on korisnik svih dosadašnjih subvencija za ratarsku i stočarsku proizvodnju.

Džigurski je posebno ukazao na važnost Uredbe o subvencionisanju osiguranja poljoprivredne proizvodnje, navodeći da je on jedan od retkih zemljoradnika koji je osigurao stoku.

Juče je Vlada Srbije usvojila i uredbe za povrtarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, grožđe, pečurke i cveće. Reč je o merama investicione podrške, a Ministarstvo će poljoprivrednicima omogućiti 40 do 50 procenata bespovratnih sredstava za opremu i mehanizaciju, koju koriste u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda. Važno je reći da je limit za poljoprivredne proizvođače dva miliona dinara. Ukoliko za ovu vrstu podsticaja konkurišu zadruga ili udruženje, takođe će dobiti 40, odnosno 50 procenata bespovratnih sredstava, ali će limit za njih biti četiri miliona dinara.

Vlada je juče usvojila i Uredbu o subvencionisanju osiguranja, čime će poljoprivrednim proizvođačima biti omogućeno 40 procenata bespovratnih troškova koje imaju prilikom osiguranja svoje biljne i stočarske proizvodnje.

 

Brošura

GSI MASTER d.o.o.

Društvo za posredovanje u osiguranju
Šajkaška  23/59
11108 Beograd 12
SRBIJA
T: +381.11.40 44 254
M: +381.63.23 77 11
dežurni telefon (24h/365 dana): 069/2337-710

Preporučujemo - Naši klijenti:

Pratite nas na: