FRANŠIZA – OSIGURANIKOVO UČEŠĆE U ŠTETI

Kod nekih osiguranja uslovima osiguranja predviđeno je vaše učešće u šteti.

Franšiza (osiguranikov samopridržaj) je deo štete koji, na osnovu zaključenog ugovora o osiguranju, osiguranik snosi sam. Taj deo se pojavljuje kao određeni novčani iznos ili procenat štete. I pored toga što primena franšize odstupa od načela punog obeštećenja putem osiguranja, ona je u savremenom poslovanju uobičajena. Svrha je da osiguranik čini sve što je u njegovoj moći da do štete ne dođe ili da bude što manja, dok se osiguravač oslobađa srazmerno visokih troškova plaćanja sitnih (malih) šteta.

Ako je predviđeno da osiguranik snosi deo štete u svakom slučaju, bez obzira na njenu visinu, radi se o odbitnoj franšizi. Ukoliko šteta u celosti pada na osiguranikov teret onda kada je niža od ugovorenog iznosa, tada je reč o uslovnoj franšizi. Šteta se u ovom slučaju ne deli, već je snosi bilo jedna, bilo druga strana.

Vaš broker osiguranja GSI Master će vam neizostavno staviti do znanja pod kojim uslovima je predviđeno vaše učešće u šteti, da li je moguće uz doplatak na premiju osiguranja da se izvrši otkup učešća u šteti tako da osiguravač bude u obavezi da vam isplati puno obeštećenje iz osiguranja i da li vam je to isplativo. Takođe je moguće, kod nekih osiguranja, da ugovorite veće učešće u šteti (pri čemu vam društvo za osiguranje odobrava popust na premiju osiguranja) pri čemu vam, u tom slučaju, osiguranje pokriva štete koje sami ne bi mogli da nadoknadite – velike i katastrofalne štete po vas.

Brošura

GSI MASTER d.o.o.

Društvo za posredovanje u osiguranju
Šajkaška  23/59
11108 Beograd 12
SRBIJA
T: +381.11.40 44 254
M: +381.63.23 77 11
dežurni telefon (24h/365 dana): 069/2337-710

Preporučujemo - Naši klijenti:

Pratite nas na: