Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi zaživeo u Srbiji

Popunjavanje Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi u potpunosti je zaživelo, kao i ostvarivanje odštetnih zahteva na osnovu tog dokumenta, izjavio je 27.05.2011. godine za „AutoBild generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić.

On navodi da osiguravajuće kuće isplaćuju odštetne zahteve na osnovu Evropskog izveštaja bez policijskog zapisnika, kao što zakon nalaže. Problemi se javljaju ako učesnici u nesreći ne pozovu policiju radi uviđaja, a ima povređenih osoba ili je nastala veća materijalna šteta. U takvim slučajevima odštetni zahtevi se odbijaju – objasnio je Manić. Drugi problem javlja se u tumačenju izraza manja materijalna šteta. Naime, po Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju garantuje se isplata male štete do 500 evra, dok Zakonom o bezbednosti u saobraćaju iznos nije definisan. Generalni sekretar UOS kaže da se osiguravači i Uprava saobraćajne policije još nisu usaglasili kolika je zapravo manja materijalna šteta.

Predlog je da se definiše iznos od 100.000,00 dinara i očekujemo da uskoro dođe do dogovora. Svakako, ukoliko građani nisu sigurni kolika im je šteta na vozilu, treba da pozovu saobraćajnu policiju zbog zapisnika, kako ne bi došli u situaciju da popune Izveštaj, a da se ustanovi da je šteta na automobilu znatno veća. Bolje je izgubiti sat ili dva do dolaska patrole, nego ostati bez naplate - poručio je generalni sekretar Udruženja osiguravača Vladan Manić.

Brošura

GSI MASTER d.o.o.

Društvo za posredovanje u osiguranju
Šajkaška  23/59
11108 Beograd 12
SRBIJA
T: +381.11.40 44 254
M: +381.63.23 77 11
dežurni telefon (24h/365 dana): 069/2337-710

Preporučujemo - Naši klijenti:

Pratite nas na: